Velkommen til oss

Vi sier velkommen fordi at vi vil at du skal føle deg velkommen. Og trygg.

Kanskje er dette ditt første møte med nettsiden til et senter som vårt. Kanskje du har gruet deg for å ta kontakt. Du er ikke alene om det. Vi skjønner. Vi som jobber her vet at det koster mye å ta dette steget. Og vi skal hjelpe deg. På dine premisser og i ditt tempo. Kanskje trenger du bare en liten prat med noen som forstår, kanskje trenger du støtte en litt lengre tidsperiode.

Vi kan love deg taushet rundt din historie og dine behov. Vi har flere tilbud og muligheter du kan velge i, og vi finner det som passer best for deg. Vi vet at det ikke nytter å skynde seg gjennom det som gjør vondt, og vi har god tid. Som du allerede vet; du kommer ikke rundt. Du må gjennom dette. At du kan lære deg å leve med din historie, slik at det du har opplevd ikke lenger blir et hinder for å leve det livet du har lyst til å leve.

Vi vet det hjelper å snakke med noen. Kanskje du tenker at det ikke er så ille det du har opplevd, og tar opp plassen for noen med skikkelige utfordringer. Nei, det er ikke slik. Vi rangerer ikke vanskelige opplevelser eller krenkelser. Du har opplevd noe som for deg er vanskelig, og vi har plass til deg også. Vi kan begynne nå.

Du trenger ingen henvisning eller utredning for å komme til oss. Vi skal rydde plass til din historie kanskje allerede i dag eller i alle fall i morgen. Det er slik med denne type utfordringer; at når du bestemmer deg for å ta tak i det som er vanskelig, er vi der. Vi lover.

Ring eller mail oss. På post@smiso.no eller telefon 776 52 044. Du trenger ikke engang si hva du heter. Vi lagrer ikke nummeret ditt. Vi kan sammen finne ut hva som kan hjelpe for deg. Vi forteller ingen at du har ringt eller har vært her hos oss. På denne siden vil du finne navn og bilde på alle som jobber her. Om du skulle kjenne noen av oss fra andre steder trenger du ikke være urolig. Vi er vant til å håndtere dette. Du kan også ta kontakt med en av oss direkte om det kjennes bedre, det viktigste er at du kommer i gang.

Hva vil det si å være gjest hos oss?

Når du kommer til oss vil du bli omtalt som gjest. Du er det. Vi tror at du kan masse om det som er vanskelig for deg, og vi kan mye om å hjelpe. Det vi si at begge er eksperter på sine felt, og at begge har noe viktig å bidra med for å lykkes. Vi kan ta i bruk vår kunnskap for å hjelpe deg å hente frem dine ressurser og din drivkraft. Det kaller vi selvhjelp. At du skal hjelpe deg selv – sammen med oss – til en varig endring i livet ditt. Til noe som kjennes bedre.

Hva er et senter mot incest og seksuelle overgrep?

Et slikt senter en plass der personer som har vært utsatt for incest og seksuelle overgrep får mulighet til å arbeide med det de har opplevd. Sentrene er også åpne for partnere og andre nærstående til utsatte.
Senterne mot incest og seksuelle overgrep har som et av sine mål å bekjempe incest og seksuelle overgrep. At ingen skal oppleve dette. Da driver vi også med forebyggende arbeid, slik som undervisning og annet opplysningsarbeid i samfunnet.

Det finnes senter over hele landet, med ulike navn. En liste over senterne finnes her på nettsiden vår. Selv om navnene varierer jobber for det meste vi på samme måte, og du står fritt til å kontakte det senteret du måtte ønske.

Senterne arbeider etter ideologien «hjelp til selvhjelp» gjennom de ulike tilbudene vi har. Og lar deg som gjest bestemme over det som omhandler deg. Vi tar i mot alle kjønn, binære og ikke-binære, og er religiøst nøytrale. De ansatte på sentrene er underlagt strenge etiske krav og taushetsplikt. Du vil også måtte love at du må være taus om det du ser her hos oss, fordi du kan komme til å treffe på andre i samme situasjon. Vi vil at alle skal kjenne seg trygge.

Vi ønsker at du ikke er påvirka av rusmidler når du kommer til oss.

DE ANSATTE

De ansatte du møter har utdanning, kunnskap og erfaring i å møte mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og kjenner til de seinvirkningene mange overgrepsutsatte strever med.

HJELP TIL SELVHJELP

Vi har hjelp til selvhjelp som metode: Å erkjenne at du sliter og trenger støtte, for så å bruke egne erfaringer til å mobilisere krefter slik at du får et bedre liv. Dette er selvhjelp. Selvhjelp er å finne frem til kunnskap, erfaring og andre ressurser du ikke er klar over at du hadde, for så å våge å stole på – og å bruke – disse. Ved å tru på seg selv og egne evner kan du endre egen livskvalitet med litt hjelp og støtte utenfra.

Selvhjelp er en god ressurs for alle mennesker. Selvhjelp er basert på den kunnskapen en allerede har, men ofte ser bort fra. Selvhjelp er å ta egne følelser og opplevelser på alvor, verdsette de og ta de i bruk gjennom egne endringsprosesser. Selvhjelp skiller seg fra andre måter å jobbe på.

Selvhjelp baserer seg på aktivering av kunnskap hos den enkelte og ikke kunnskap utenfra. Hvert enkelt menneskes erfaring og problemkunnskap ser vi på som en ressurs. Ikke bare for å styrke personen selv, men også som viktig for samfunnet i utviklingen i fellesskapet. Det krever mot å innse at det er opp til oss selv å håndtere de hendelsene livet utsetter oss for.

Gjest-TIL-Gjest KONTAKT

På et senter kan du, om du vil, møte andre som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Mange gjester forteller at det er en stor trøst og styrke å oppleve at de ikke er de eneste som tenker, handler og føler som de gjør.

TILBUD VED SENTERNE

Du trenger ikke henvisning fra lege eller andre i det offentlige hjelpeapparatet for å kontakte eller komme til et senter. Tilbudene ved senterne er gratis.

Det er mange ulike tilbud ved et senter, og det er opp til deg å velge hva du ønsker å benytte deg av. De vanligste tilbudene er samtaler på senteret. Vi kan også benytte telefon, skype, zoom, mess, teams eller lignende. Vi kan ha gruppetilbud, temamøter, åpent hus og andre tilbud rettet mot bestemte emneområder, for eksempel kreativitet og helse/velvære. Her er en kort beskrivelse av de vanligste tilbudene:

SAMTALER

I samtaler med bare deg og en ansatt kan du snakke om det som opptar deg. Det er også mulighet for å ha samtaler sammen med et familiemedlem, eller en annen person du ønsker å ha med deg.

Gruppetilbud

Å være med i en selvhjelpsgruppe gir deg en mulighet til å møte andre som også har vært utsatt for incest eller seksuelle overgrep. Her deler man tanker og erfaringer med andre.

TEMAMØTER

Temamøter brukes til å gi større kunnskap og innsikt i viktige emner. Dette er en arena der du kan stille spørsmål rundt temaet som blir tatt opp, men ikke et forum der man snakker mye om personlige ting. Noen temamøter har de ansatte på senteret, mens andre av eksterne foredragsholdere.

INNOMSTIKK/ÅPENT HUS

Mange sentre i Norge har spesielle tidspunkt som man kan innom uten avtale. Hensikten med et slikt tilbud er at du treffer andre brukere ved senteret og ansatte for sosialt samvær i trygge omgivelser. Kaffe, te, aviser, internett, hobbyartikler og lignende er ofte tilgjengelig.

ANONYMITET

Erfaringen vår er at mange som har opplevd incest og/eller seksuelle overgrep, ikke ønsker at andre skal få vite at de er i kontakt med et senter. Vi vil derfor ikke hilse på deg dersom vi møtes utenfor senteret, med mindre noe annet er avtalt. Dersom du hilser, hilser vi selvsagt tilbake.

Vi fører ikke journal, så det du velger å dele med de ansatte blir ikke skrevet ned eller arkivert. Vi er derimot pålagt å føre statistikk over antall brukere, men denne er anonym.

TAUSHETSPLIKT

De ansatte ved senterne har taushetsplikt (Forvaltningsloven § 13.)

Som bruker av et senter har også du taushetsplikt, men denne er ikke lovfesta som for de ansatte.  Senterne fremhever holdninger om at vi snakker til hverandre og ikke om hverandre, slik at det her i tillegg ligger en gjensidig taushetsplikt.

Taushetsplikt for de ansatte gjelder også ved telefonhenvendelser. Det vil si at om dine pårørende, fagfolk rundt deg eller venner som eventuelt ringer, vil ikke få vite noe om deg. De blir da informert om taushetsplikten vår, men vi bidrar med generelle opplysninger om incest og seksuelle overgrep. Du kan selvsagt oppheve taushetsplikten vår i særskilte situasjoner, foreksempel om du vil at en ansatt skal snakke med legen din, men selv da er vi forsiktige med for mange detaljer om deg. Ikke for at vi tror dette vil bli brukt mot deg, men vi trenger ikke fortelle mer enn det som er nødvendig. Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet.

AVVERGEPLIKT OG MELDEPLIKT

Dette må du samtidig vite: Uavhengig av taushetsplikten har vi som jobber her «meldeplikt» og «avvergeplikt» i særskilte tilfeller. Senteret må sende bekymringsmelding til barnevernstjenesten, og har det som kalles avvergeplikt til politiet dersom vi blir kjent med at et barn blir utsatt for seksuelle overgrep, vold eller andre former for omsorgssvikt.

REGISTRERING

Vi er av lovgivende myndigheter pålagt å føre statistikk over antallet gjester og ulike aktiviteter, men dette er ikke knyttet opp mot navn eller andre personlige opplysninger. Når du kommer til et senter vil du bli bedt om å fylle ut et anonymt skjema.

SEINVIRKNINGER ETTER INCEST OG SEKSUELLE OVERGREP

Hva incest og seksuelle overgrep gjør med et menneske er forskjellig fra person til person, men vi vet at det fører til ulike konsekvenser. Konsekvensene kan være av sosial, psykisk og/eller fysisk art. Mange som har opplevd overgrep kan streve med angst, depresjoner, sosial isolasjon og oppleve vanskeligheter med å knytte nære relasjoner til andre mennesker.

Noen opplever vanskeligheter i forhold til egen seksualitet/nærhet/intimitet, og av den grunn sliter en del i parforhold. Noen opplever spesielt store utfordringer i forbindelse med graviditet, fødsel og barseltid. Problemer i forhold til mat og spising kan forekomme, og flere forteller om fysiske plager som kan plasseres i den medisinske kategorien psykosomatiske plager. Dette kan blant annet være udefinerbare ledd og muskelsmerter, stivhet i rygg/nakke og betennelser ulike steder i kroppen. Noen opplever at vanskene manifesterer seg i form av alkohol og rusavhengighet.

Du er ikke annerledes eller unormal. Husk at reagerer normalt på noe unormalt som har skjedd.

FASER I PROSESSEN

Når du gjennomgår en prosess for å jobbe deg ut av vanskelige opplevelser, kan du ofte oppleve at dette går i faser. Underveis fra beslutningen er tatt om å ta tak i eget liv – til du betrakter deg som ferdig – kan mange skjulte minner dukke opp. Følelser som avmakt, skam, sorg og sinne er vanlige. Enkelte kan slite med å erkjenne at de vanskelige opplevelsene med er virkelige, andre med å plassere skylda der den faktisk hører hjemme. Det er ingen snarveier i en slik arbeidsprosess, og av og til kan det føles som om du tar to skritt frem, og et tilbake. Husk at dette er vanlig, og at du gjennom å gå hele veien greier å se livet ditt og deg selv i et nytt perspektiv. Det er du som har kontroll over din prosess.

Lurer du på noe mer – ta kontakt. Ingen spørsmål eller undringer er dumme.