FOREBYGGENDE ARBEID

Vold og overgrep er en del av mange barn sin hverdag og oppvekst. Barn som blir utsatt for vold og overgrep vil kunne preges av disse erfaringene resten av livet. Det er en stor risiko for at barn som blir utsatt for overgrep blir utrygge og får redusert helse og livskvalitet også i voksen alder. Det er et samfunnsansvar og sørge for at barn vokser opp i gode og trygge omgivelser. Basert på forskning, erfaringer og råd fra overgrepsutsatte barn, viser det seg som svært viktig og gjøre temaet kjent på et tidlig tidspunkt. Det vi snakker om, kan vi gjøre noe med. Smiso Troms jobber med forebyggende arbeid, og ønske å kunne bidra bredt på det forebyggende feltet.

Foredrag

Mange yrkesgrupper, arbeidsplasser og utdanningsinstitusjoner ønsker mer informasjon og undervisning om incest/seksuelle overgrep, og ikke minst om sentret og dens arbeid. Vi kommer gjerne og holder foredrag om dette. Smiso ønsker å bidra til å øke kunnskap om overgrep, og konsekvensene det kan få. Ta kontakt om du/dere ønsker å få besøk av oss, slik at vi kan skreddersy et opplegg slik at det skal bli mest mulig relevant og matnyttig for deltakerne.

Til barnehageansatte

Barna i fokus – vårt ansvar
De siste årenes media fokusering viser et skremmende bilde av overgrep mot barn. Nesten daglig ruller nye overgrepssaker over tv skjermen. Vi kan lese om det i avisa eller høre om det på radio. Disse sakene ryster oss alle. Omfanget av seksuelle overgrep er i dag så omfattende at Verdens helseorganisasjon definerer det som et av de største folkehelseproblemene vi har i dag. NOVA kom i 2016 med en rapport som viser at hver 7. jente, og hver 14 gutt i Norge har opplevd alvorlige seksuelle overgrep før fylte 18 år. Størstedelen av overgrepene er utført av noen som barnet kjenner. Vi vet at de fleste overgrep nettopp starter i barnehagealder, derfor ønsker vi å rette fokus mot barnehagene.

Smiso Troms tilbyr «Forebyggende samlinger for barnehage»
Forebyggende samlinger er et verktøy, pedagogisk tilpasset barn i barnehagealder i vårt arbeid med å forebygge vold og seksuelle overgrep. Det er bygd på Smiso Troms sin modell for undervisning på mellomtrinnet, og originalt utviklet gjennom et samarbeid mellom Smiso og Strandkanten FUS barnehage i Tromsø. Samlingene har blitt evaluert og videreutviklet i samarbeid med flere pedagoger og barnehager i Tromsø de siste årene. For å kunne ta i bruk forebyggende samlinger får man opplæring av ansatte fra Smiso.

Vi baserer forebyggende samlinger på vår kunnskap og erfaring om at når vi gir barna språk, verktøy og en trygg anledning for å fortelle, hjelper vi dem til å identifisere blant annet trygge voksne, egne og andres grenser. Barna får styrket forståelsen av hva som er normalt og unormalt for dem. Dette ved at vi på barnas premisser oppfordrer til å åpent og frivillig dele følelser, tanker og opplevelser. Gjennom samlingene basert på fem temaer lærer barna om forskjellige begreper de kan bruke for å beskrive, og en dypere forståelse av begrepene. Vi anbefaler at en minst en gang i året går gjennom disse temaene, og gjør denne formen for samtaler og tema til en del av hverdagen i barnehagene sin profesjonelle praksis.

Tema:

  • Berøringer
  • Følelser
  • Vennskap
  • Kroppen
  • Hemmeligheter

Barnehagene må stille med lokale, og organisere det praktiske rundt det å få samlet alle til et felles foredrag. Vi ønsker i utgangspunktet at det blir satt av to timer til dette, som inkluderer spørsmål og diskusjon.
Er dette noe barnehagene i din kommune ønsker eller vil du vite mer om forebyggende samlinger, ta kontakt på telefon 77 65 20 44, eller post@smiso.no

Undervisning i grunnskolen

Smiso Troms har i flere år gitt tilbud til grunnskolen, primært 6. trinnet om forebyggende undervisning om blant annet temaet incest og seksuelle overgrep.

La oss snakke om det
Undervisningsopplegget Smiso bruker er utviklet av incestsentret i Vestfold. Det er evaluert av Tønsberg kommune og seniorrådgivere fra barneombudet, og kvalitetssikret av RVTS.

Våre mål for undervisningen er:

  • Å nå barn som lever i eller har opplevd seksuelle overgrep, og annen type familievold, slik at de kan få hjelp til stoppe det vonde de lever i, takle egne følelser, samt sette ord på og arbeide med det som de har opplevd. Redusere eventuelle seinskader.
  • Å forebygge at barn blir utsatt for seksuelle overgrep, og annen type familievold ved å bevisstgjøre og styrke barna sin kunnskap.
  • Å heve kompetansenivået hos lærere og andre som jobber med barn i forhold til dette temaet.
  • Å forhindre potensielle overgripere i framtiden, ved å snakke med barna om hvordan en person opplever det å bli utsatt for overgrep.
  • Å synliggjøre for de som foregriper seg på barn, at vi er ute i skolene og informerer barn om seksuelle overgrep.

Undervisningen omfatter temaene:

  • Gode og vonde berøringer
  • Gode og vanskelige hemmeligheter
  • Kropp, sex og private områder
  • Seksuelle overgrep og incest
  • Skilsmisse, rus, vold, psykisk sykdom i hjemmet
  • Trygge voksne
  • Å være en beste venn

Etter undervisningen får barna foreldreskriv med seg hjem, hvor det står hva de har fått undervisning om.